Corona-crisis, en waar zijn mijn contracten?

“Mijn klant of leverancier heeft me net een mail gestuurd dat ze hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Hij verwijst hierbij naar het contract, maar dat ligt op kantoor en daar mag ik momenteel niet naartoe.”

Dit leek voor een paar weken een onwaarschijnlijk scenario maar is nu vaak realiteit. 

Wanneer bovenstaand scenario zich voordoet zal je een aantal vragen hebben. Heb ik het contract? Is het ondertekend door de tegenpartij? Loopt het nog? Heb ik de algemene voorwaarden die gelden? Is er naast het contract nog communicatie geweest die relevant is. E-mails bijvoorbeeld?

En eigenlijk is dit nog een eenvoudig scenario. Wat als ik al mijn huurcontracten zoek want ik zit in de retailsector  en wil mijn verhuurders een voorstel doen om de huur tijdelijk op te schorten? Of ik wil mijn risico inschatten en wil een overzicht van de opzegtermijn van de contracten met mijn belangrijkste klanten. Misschien zoek ik wel al mijn leningsovereenkomsten of garanties die ik met mijn belangrijkste leverancier heb.

Mocht je nu denken: ‘bij mij valt het wel mee want we hebben een drive waar alle contracten zich op bevinden’, dan moet ik je teleurstellen. Contracten digitaal ergens in een aantal mappen zetten betekent niet dat ze onder controle zijn. Probeer de vragen hierboven maar eens te beantwoorden als je enige optie is te gaan zoeken in tientallen mappen.

Als niet-juristen geloven we eerder dat contracten bestaan om duidelijke afspraken vast te leggen tussen twee partijen. Als jurist zouden we waarschijnlijk een contract eerder bestempelen als een manier om risico’s te beperken.

Wat het ook is, het zal allemaal irrelevant zijn als ik mijn contracten niet terugvind.

Los of de juridische grond van wat die klant of leverancier doet stevig is, is één iets zeker: je hebt vandaag als bedrijf een voordeel als je vlot je contracten bij de hand hebt, en een nadeel wanneer dit niet het geval is.

Probeer Contractify nu 45 dagen gratis! Je hebt toegang tot alle functionaliteiten, geen betaalgegevens nodig! Klik op de knop hieronder om jouw proefperiode te starten. 

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *