Hoe omgaan met huurcontracten voor goederen?

Meer en meer worden producten aangeboden op basis van een huurcontract, eerder dan een eenvoudige aankoop.

Koffietoestellen, waterdispensers, werkkledij, brandblusapparaten zijn maar enkele voorbeelden hiervan.

Typisch zijn dit contracten die een combinatie zijn van toestel, verbruiksgoederen en soms ook nog een onderhoudscontract.

Op korte termijn zijn deze meestal interessant want je hoeft zelf geen investering te doen en weet wat het je elke maand zal kosten. Met andere woorden: geen risico.

Maar pas op want op lange termijn kunnen ze (heel) duur uitkomen.

Daar zijn drie belangrijke redenen voor:

De leverancier houdt zich het recht voor om de prijzen jaarlijks aan te passen aan zijn eigen gestegen kosten. Deze jaarlijkse indexeringen of prijsaanpassingen zorgen er voor dat je nu misschien wel een goede prijs hebt, maar over een paar jaar té veel betaalt.

Als je na de initiële looptijd het contract laat stilzwijgend verlengen, dan betaal 2 keer voor de investering. Contracten van 5 jaar met telkens een stilzwijgende verlenging van opnieuw 5 jaar zijn geen uitzondering. Het maandelijks bedrag dat je betaalt bevat een belangrijke component voor de investering in het toestel zelf, terwijl na de initiële periode het toestel voor de leverancier afgeschreven is.

Vaak zijn in deze contracten ook verbruiksgoederen inbegrepen. Als je vasthangt aan die ene leverancier doordat het contract stipuleert dat je ze enkel bij die ene leverancier mag afnemen, dan kan je de concurrentie niet laten spelen, of profiteer je niet van dalende marktprijzen.

Hoe zorg je er dan voor dat een huurcontract een goede zaak blijft?

  1. Onderhandel een vaste prijs (er is ook geen enkele logica waarom de huurcomponent zou moeten geïndexeerd worden), of beperk de prijsaanpassing in elk geval tot een officiële index, zoals de gezondheidsindex. Vergeet niet, voordat je het contract ondertekent hebt kan je meestal vlot toegevingen bekomen, terwijl dat na ondertekening een stuk moeilijker is.
  2. Vermijd stilzwijgende verlengingen, en heronderhandel in elk geval de prijs bij het einde van de initiële looptijd. Waarom zou je twee keer de investering betalen? Als je een contract management oplossing gebruikt zoals Contractify ben je in elk geval zeker dat je geen last zal hebben van ongewilde stilzwijgende verleningen.
  3. Aanvaard niet zomaar de verplichting om bij dezelfde leverancier ook de verbruiksgoederen af te nemen. Als dit niet lukt, laat dan in het contract opnemen dat de verbruiksgoederen marktconform geprijsd moeten zijn.”

Wanneer je deze 3 tips in de praktijk brengt, zal je kunnen genieten van de voordelen van een huurcontract zonder last te hebben van de nadelen.

Veel succes!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *